Skip to main content

Waar maak ik me zo druk om?

Sinds mijn deelname aan Miss Nederland realiseer ik me alleen maar meer hoe belangrijk het is om af en toe uit je comfortzone te stappen. Eigenlijk heb ik me sinds de middelbare school altijd best wel onzeker gevoeld. Wat natuurlijk logisch is, dat hebben de meeste kinderen van die leeftijd. Maar hoe ouder ik werd hoe erger de onzekerheid werd.

Nadat ik klaar was met mijn dansopleiding viel ik in een zwart gat. Van elke dag dansen en een supertoffe eindstage bij Dinnershow Pandora naar ineens helemaal niks, met de vraag die constant door mijn hoofd ging: ‘En nu? Wat wil ik nu gaan doen? Wil ik nog wel dansen? Maar ben ik wel goed genoeg? Of wil ik toch iets anders gaan doen?’ De angst om te falen, die ik sowieso altijd al had, werd alleen maar versterkt.

Als ik er nu aan terug denk, denk ik echt, waar maakte ik me zo druk om! Het is helemaal niet erg om niet te weten wat je wilt doen, daar heb je nog genoeg tijd voor om achter te komen. Maar in mijn hoofd was het allemaal niet oké. Het was een vrij donkere periode voor mij, ik zat zo erg in mijn eigen hoofd en haalde mezelf alleen maar naar beneden. ‘Je bent een mislukking’ en ‘je bent nergens goed in’ waren voornamelijk de twee zinnen die veel door mijn hoofd gingen. Zo zat ik eigenlijk in een negatieve spiraal. Uiteindelijk heeft mijn moeder voorgesteld om met een psycholoog te gaan praten, wat ik graag wilde. Iemand die ik niet kende, niet uit mijn omgeving, waar ik gewoon alles tegen kon zeggen. Dit werkte goed, we gingen aan de slag met mijn negatieve zelfbeeld en op zoek naar de kern waar al die negatieve gedachtes vandaan kwamen. Eigenlijk kwamen die gedachtes door kleine gebeurtenissen van vroeger die ik me bijvoorbeeld nog goed kon herinneren, alles wat mensen tegen mij zeiden geloofde ik gewoon. Als mensen tegen mij zeiden je bent te dun, dan geloofde ik dat. Hoe meer opmerkingen hoe onzekerder ik werd, maar ik had dat toen niet echt door. Nu is het voor mij logisch waar die negatieve gedachtes over mezelf vandaan kwamen.

Het ging daarna wel echt beter, natuurlijk ben je niet in een keer super zelfverzekerd, maar ik zat wel weer beter in mijn vel. Ik vertelde eigenlijk aan niemand dat ik naar een psycholoog ging, ik schaamde me voor de gevoelens die ik had en de situatie waar ik in zat. Nu denk ik er natuurlijk heel anders over. Er heerst nog steeds een taboe rondom het zoeken van hulp, en daar open en eerlijk over zijn. Ik denk dat praten met een psycholoog juist iets heel goeds is, zelfs als je niet perse problemen hebt. Het is soms gewoon fijn om je gevoelens en gedachtes te relativeren omdat je misschien wel iets onderdrukt wat je niet eens door hebt.

Toen ik een nieuwe opleiding ging doen tot Kraamverzorgende, was het best spannend want het was een totaal andere richting. Ik leerde mezelf weer helemaal opnieuw kennen. Voor mij was het heel goed om mijn sterke punten te ontdekken. Ik merkte dat ik daardoor veel zelfverzekerder werd.

Met de inschrijving van Miss Nederland ben ik weer uit mijn comfort zone gestapt, vanaf de online challenges tot nu heb ik al zoveel geleerd. Het blijft een uitdaging om mijn onzekerheid niet de overhand te laten krijgen. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die hetzelfde hebben, daarom vind ik het belangrijk om het ook bespreekbaar te maken. Je gaat groeien wanneer je uit je comfort zone stapt.

En nu

Dit bovenstaande schreef ik toen ik nog finalist was, inmiddels heb ik de titel van Miss Nederland 2022 gekregen. En wat heeft dit voor mijn zelfbeeld gedaan? Ik kan oprecht zeggen dat het zoveel voor mij heeft veranderd. Het traject was al een enorm leerproces, dat was ook een van de redenen waarom ik mee wilde doen. Mezelf verder ontwikkelen en nieuwe dingen leren en uitproberen vind ik heel belangrijk om te doen en heel leuk!

Wat ik heb geleerd in het traject is dat ik mezelf niet steeds op de achtergrond hoef te houden, ik mag mezelf laten zien en ik mag mijn stem gebruiken om iets van mezelf te laten horen. Tijdens het traject denk je natuurlijk aan de hoeveelheid kans die je maakt om te winnen, dat hebben we alle tien wel gedaan. Om eerlijk te zijn vond ik het idee van winnen toch wel een beetje spannend omdat ik vaak dacht ‘kan ik het wel?’, maar de finale voelde vaak nog heel ver dus ik kon dat ook best snel weer loslaten. Tijdens de repetitie merkte ik al aan mezelf dat ik steeds zekerder werd van wat ik aan het doen was, het catwalk lopen en het praten ging best goed, dus ik dacht op een gegeven moment ‘ja, ik kan dit wel’.

De zelfverzekerdheid is echt in een stijgende lijn gegaan vanaf het begin tot en met de finale. Ik was heel erg gefocust op de show, ik wilde het voor mezelf echt goed doen, niet voor anderen, maar echt voor mezelf. De dag van de finale ging ik natuurlijk kapot van de zenuwen, ik kende Studio 21 natuurlijk al en ik had denk ik al honderd keer op dat podium gedanst. Maar dit was toch zo anders. Maar ik stond er en ik genoot van elke seconde, ik voelde me zo sterk en krachtig. Alles verliep zo soepel en alles ging zo goed, precies hoe ik hoopte dat het zou gaan! Tijdens het juryberaad was ik super vrolijk en helemaal happy, ik had het gedaan. Ik was super trots op mezelf en heel blij, dus wat de uitkomst ook zou zijn, ik zou er vrede mee hebben.

Maar toen werd mijn naam geschreeuwd, Ona Moody is Miss Nederland 2022. Wie had dat ooit gedacht? De woorden van de jury zijn mij echt bijgebleven, classy, sophisticated, zelfverzekerd. Ik had nooit op die manier naar mezelf gekeken, maar nu wel. Het voelt alsof alles nu op zijn plek valt. Ik hoef mezelf niet weg te stoppen, ik ben goed genoeg en ik mag mezelf laten zien. Ik had vaak het gevoel dat er meer voor mij was dan alleen kraamverzorgende zijn en dat heb ik zeker bewezen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nu nul onzekerheden heb, die zijn er heus wel hoor. Ik ben natuurlijk ineens in een hele nieuwe wereld beland, er komt zoveel op je af en het is allemaal natuurlijk best spannend. Maar gelukkig heb ik een topteam die achter me staat, die mij heel graag wil helpen in alles wat ik wil doen. Dat is voor mij nu een uitdaging, ik heb altijd het gevoel alsof ik alles zelf moet doen en hulp vragen niet goed is. Dat dat een teken is van falen, terwijl hulp vragen hartstikke normaal is. Ik moet mezelf ook meer tijd gunnen, ik ben pas 3 weken Miss Nederland en ik kan niet alles perfect doen. Dat hoeft ook helemaal niet.

Ik heb heel veen zin in het komende jaar, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe dingen leren, ontdekken wat ik nog meer wil doen en wat ik wel en niet leuk vind. Het is allemaal een nieuwe leerproces waar ik echt naar uitkijk.